Translate site

Specialkost

1. Definition av Specialkost
Med specialkost avses maträtter, eller livsmedel som är en del av en rätt och som tillverkas i storhushåll eller annat kök och tillhandahålls (serveras) i oförpackat skick. Specialkosten är ämnad för personer som av medicinska, religiösa eller etiska skäl behöver särskild kost.

1.1 Religiösa skäl
Beroende på vilken religion du tillhör så kan matkulturen variera. Inom vissa kulturer äter man t ex inte griskött, blod/blodprotein, inälvsmat eller nötkött.

1.2 Etiska skäl
En del väljer livsmedel av etiska skäl. Det kan t ex vara vegetarianer. Valet kan bero på djuren, hälsoskäl eller miljöskäl. Alla har dock rätt att få en näringsriktig lunch serverad. Därför erbjuder skolan lakto-ovo-vegetarisk kost (innehåller vegetabilier, mjölk, mjölkprodukter och ägg), lakto-vegetarisk kost (innehåller vegetabilier, mjölk och mjölkprodukter). Utöver detta erbjuds dagligen ett stort varierande salladsutbud.

1.3 Matöverkänslighet
I denna vägledning avses den specialkost som är fri från ett allergi-framkallande ämne eller annat ämne som kan ge överkänslighetsreaktion. Att vara överkänslig mot ett visst ämne eller mot flera olika ämnen innebär att man är matöverkänslig. Ämnen som de flesta kan äta kan vara livsfarligt för andra att äta på grund av matöverkänslighet.

Man kan skilja på överkänslighet, intolerans och allergi. Vid intolerans kan kroppen inte ta hand om ett visst eller flera ämnen. Vid allergi är man överkänslig mot ett visst ämne, t ex protein. Begreppet matöverkänslighet innefattar både allergi och intolerans.

Exempel på födoämnen som ofta ger allergi är

  • mjölk
  • fisk
  • ägg
  • skaldjur
  • baljväxter
  • jordnötter
  • nötter
  • mandel
  • tomat
  • citrusfrukt.

Uppdaterad: 2015-08-05 

Sidansvarig: Gun-Marie Arvidsson 0581-811 26

Mer information

Ansökan om specialkost, blanketten hittar du på blankett-sidan.