Translate site

Fritidsguide – ett ambassadörsuppdrag

Visste du att vi har en fritidsguide i kommunen? Varje onsdag i februari och mars mellan kl.14-15 finns Helena Heiniemi på plats på Lindesberg stadbibliotek. Hennes uppgift är att berätta om och lotsa till de olika fritidsaktiviteter som erbjuds boende i kommunen. Alltifrån var man kan åka skridskor - till när kulturgården Hux flux erbjuder dans på Kulturskolan Garnalia.

Uppdraget är ideellt och har sin bakgrund i flera samtal om hur man kan stötta nyanlända i att hitta meningsfulla aktiviteter på fritiden.
– För inbitna lindesbergare är det inte svårt att hitta vägar till olika föreningsaktiviteter eller veta när badhuset är öppet. Men är man nyanländ kan det vara ett rejält berg att ta sig över - även om man kan lite svenska, menar Helena.

Innan pensionen arbetade Helena som kurator på lasarettet, i företagshälsovården och även inom kommunens socialtjänst. Hon är van att möta alla olika sorters människor. Lägg därtill att hon har bott och arbetat här i hela sitt liv.
– Lindesberg är verkligen hemma för mig. Här finns allt man kan önska sig. Inte minst ett rikt föreningsliv och möjlighet till bra aktiviteter. Det vill jag gärna dela med mig av, säger Helena som även är ideellt engagerad i språkcaféet som arrangeras varje onsdag på Lindesbergs bibliotek.
– Biblioteket är en naturlig och öppen mötesplats för alla som bor här. Så även för de ensamkommande ungdomarna jag möter. De är nyfikna och vill gärna veta mer om hur samhället fungerar och hur de kan hitta ett sammanhang.
– Häromveckan fick jag kontakt med en kille som ville lära sig att åka skridskor. Han gillade hockey men hade inte provat själv. En annan person hade upptäckt simning och ville gärna träna, så visst finns behovet av att få mänsklig kontakt och lära sig mer om hur samhället fungerar, säger Helena.

Det bekräftas av Åsa Viggeborn som arbetar som integrationssamordnare.
– Alla människor behöver ett sammanhang i vardagen. Därför samarbetar vi bl.a. med föreningslivet, Röda korset och Linde bergslagsförsamling för att hitta bra vägar för nyanlända att komma in i samhället. Fritidsguide är ett av flera initiativ som vi ser kan göra skillnad för många, säger Åsa.

Mer information om hur du kan stötta nyanlända, hör av dig till asa.viggeborn@lindesberg.se, tfn 0581-811 01.