Translate site

Nya avgifter på biblioteken i Lindesberg

Från och med 1 mars 2017 är det ändrade avgifter på biblioteken i Lindesbergs kommun. En vecka efter att det du lånat ska vara återlämnat, skickas en första påminnelse. Den första påminnelseavgiften är 20 kr. Två veckor efter att det du lånat ska vara återlämnat, skickas en andra påminnelse. Andra påminnelseavgiften är 60 kr.

Barn och unga är en prioriterad målgrupp. Därför behöver personer under 18 år inte betala påminnelseavgift. Vuxna som lånar medier avsedda för barn, behöver heller inte betala påminnelseavgifter för de medierna.

Däremot blir det ändringar för den som inte alls återlämnar det den lånat.
Att ersätta en barnbok kostar 150 kr, en vuxenbok 300 kr, film- och konsolspel 600 kr och ett tidskriftsnummer 50 kr (ingen förändring).

-Det är gratis att låna eller använda biblioteket. Och det är gratis att lämna tillbaka i tid. Men vi har satt dess avgifter för att se till att medierna kommer tillbaka så att de kan användas av fler. I vissa fall, t ex då böcker inte återlämnas måste vi köpa nya ex och det kostar, säger kulturchef Kristina Öster.

-Vi vill också tipsa om övertidsvarning som innebär att man får ett sms några dagar innan det är dags att lämna tillbaka eller låna om det man lånat, säger Carin Eriksson. Carin är ansvarig för Bergslagsbibblan.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. På Bergslagsbibblan kan man lätt låna om det man har hemma med personnummer och pinkod.

Biblioteken vill ge alla en chans att lämna tillbaka försenade böcker, tidskrifter, filmer och skivor. Därför är det avgiftsfritt hela sportlovsveckan och den 1 och 2 mars! Passa på då om du har gamla lån hemma!