Projekt för att förbättra regionala gruvekosystem - besök i Lindesberg

Besök från Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling.

På måndagen 22 april fick vi besök av deltagarna i ett projekt. Projektet arbetar för att förbättra regionala gruvekosystem i EU.

Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling, OECD, genomför i samarbete med GD Reform, ett tvåårigt projekt för att förbättra regionala gruvekosystem i EU. Projektet stödjer tio europeiska regioner i fem länder och där Bergslagen är ett av områdena. Projektet kallas Enhancing EU mining regional ecosystems to support the green transition and secure mineral raw materials supply.

I går, måndag 22 april, var första stoppet på en rundtur i Bergslagen på Kommunhuset där bland annat Andres Sanabria från OECD berättade mer om projektet.

I Bergslagen och Örebro tittar de på möjligheterna för att skapa ett regionalt ekosystem kring utvinning och återvinning av sekundära resurser. Bergslagen är en gammal gruvregion med tusentals områden med gruvavfall. Möjligheter att utvinna metaller och mineral ur avfallet och därmed bidra till ökad cirkularitet av innovationskritiska metaller och mineral är stor. För att göra det behövs nya sätt att tänka och göra.

Förhoppningen är att små innovativa företag med specialiserade tekniker för till exempel sortering och utvinning kan komma och testa sina metoder i pilotskala.

- Det här är ett intressant projekt i en mycket intressant bransch som vi i Bergslagen har i vårt DNA men inte riktigt har haft kunskap om framtida möjligheter med. Vi ser fram emot resultaten i rapporten och hur vi som kommun kan jobba vidare som möjliggörare, Martina Björck, Näringslivsansvarig, Lindesbergs kommun.

Med på besöket i Lindesberg var: Andres Sanabria och Antonela Miho från OECD,
Stefan Sädbom från Bergskraft Bergslagen, Patrick Casey och Anna Ladenberger från Sveriges geologiska undersökning (SGU), Olle Jonsson och Nora Lovén Rolén från Region Örebro och Per Carlborg från Örebro Universitet. Med från Lindesbergs kommun var Tomas Klockars (M), kommunstyrelsens ordförande, Bengt Storbacka (S)
och Martina Björck, Näringslivsansvarig.

Senast uppdaterad