Nytt avsnitt av Masungspodden ute nu!

Handfasta och praktiska inslag om studieteknik och motivation. Varierande studietips och samtal om aktuella händelser i samhället. Om du är det minsta intresserad av utbildning och pedagogik, är nystartade Masungspodden en ett tips!

Att lyssna på poddar (ljudfiler som sänds över Internet) är ett populärt sätt att fördriva tiden på när man pendlar, städar hemma eller bara vill koppla av en stund. I dagsläget svämmar Internet över av spännande och matnyttiga poddar. En av dem är den nystartade Masungspodden som hade premiär i mars. Idén att göra en egen poddcast kom upp för cirka ett år sedan.

-Vi pratade om att hitta nya vägar för att berätta om vad vi gör här på Masugnen. Hur vi arbetar, vad som motiverar oss, upplägget på våra utbildningar och vad man kan tänka på som elev i sina studier, berättar Nina Sundberg, studievägledare på Masugnen och en av två initiativtagare till den nya podden.

Den andra initiativtagaren heter Pär Englund och är lärare i samhällskunskap och historia.
- Jag lyssnar själv på en del poddar. Ändå slog det mig inte på en gång att vi kunde göra en egen. Tidigare hade jag ett eget instagramkonto för mina två ämnen där jag försökte lyfta frågor om studieteknik och annat. Dels tog kontot tid att sköta och sen fungerade det mest som en sluten kanal för mina elever. Att nu göra en podd som når potentiellt många fler är kul, lite läskigt men också väldigt motiverande!

Manus, musik och gäster

Själva podden är uppbyggd kring tre punkter. 1. Berätta om verksamheten som erbjuds, till exempel studielyft och studiehall. 2. Samtala om aktuella händelser i samhället (samhällsorientering) 3. Ge råd och tips till den som studerar. Målgruppen är dels de egna studenterna på Masugnen, men också alla som är intresserade av utbildning.

-Jag har tipsat alla våra förtroendevalda politiker att lyssna. Och alla kollegor inom studievägledning. Kanske ger podden en djupare bild av vad vi erbjuder och jobbar med varje dag? Att de får en bild som kompletterar det skriftliga underlaget med siffor och utvecklingskurvor, menar Nina.

Rent praktiskt görs inspelningen med en liten diktafon som kopplas till ett USB-minne. Innan dess har Nina och Pär skrivit manus.
- Vi bestämmer vad avsnittet ska handla om, pratar hyfsat fritt, men har stödpunkter uppsatta på whiteboard framför oss. Sen trycker vi på play och börjar prata, säger Nina.

Innan det sedan läggs ut på nätet klipps det ihop ett redigeringsprogram.
- Man måste ta bort lite biljud som till exempel prassel av papper, skrap av stolar, en hostning, berättar Pär som redigerar.

Musiken i podden?
- Ja det är lite extra roligt. Den kommer från jingelmakarna Alexander och Mattias Nätterlund som bland annat skrivit Örebro hockey och ÖSK fotbolls ingångsmarscher. Det är musik som inte riktigt kommit till användning någon annanstans, men som vi tyckte passade vårt format bra, berättar Pär.

Framöver är det tänkt att olika gäster bjuds in till podden.
- Vi vill gärna djupdyka lite mer i våra olika ämnen och utbildningar. Kanske intervjua lärare och elever om intryck av olika saker, eller om de har tips att dela med sig av, säger Nina.
- Vi försöker även vara pedagogiska och förklara allmän kunskap som t ex vad är inflation och hur funkar styrränta, berättar Pär. Välkommen att lyssna!

Masungspodden är en podcast som produceras av Masugnen lärcentrum och som fokuserar på studietips, vuxenutbildning och aktuella händelser i samhället.

En poddsändning eller poddradio (engelska: podcast eller podcasting) är en metod att publicera (och för lyssnaren att prenumerera på) ljudfiler via Internet.

Relaterad information

Senast uppdaterad 2019-03-28