Hemberedskap

Är du förberedd ifall något oväntat skulle hända? Här nedanför hittar du information om vad hemberedskap är och hur du på bästa sätt kan förbereda dig inför en krissituation.

Låda fylld av olika typer av livsmedelsprodukter. Skrivet på lådan står "krislåda" med stora bokstäver.

Bild: MSB

Hemberedskap innebär att du ska kunna klara dig själv utan samhällets hjälp i en vecka. Med rätt förberedelser kan du klara en besvärlig situation bättre, oavsett vad som har hänt.

Här nedanför radar vi upp bra saker att alltid ha hemma:

Kontrollera huvudsäkringarna

Om strömmen går i hela huset eller lägenheten kontrollerar du först att det inte är en huvudsäkring som gått. Du kan även kolla om din granne är stömlös. Om det framkommer att det faktiskt är ett strömavbrott ska du kontakta din elleverantör.

Kontrollera regelbundet batterierna i exempelvis ficklampor, klockradio, telefonsvarare och alarmsystem så att de fungerar. På så sätt kan du slippa en massa extra besvär och olägenheter.

Bra att ha hemma vid strömavbrott

Om det blir strömavbrott kan följande saker vara bra att ha hemma:

  • säkringar, glöm inte huvudsäkringar,
  • friluftskök,
  • batteridriven radio, tänk även på att det oftast finns en radio i bilen,
  • stearinljus,
  • tändstickor,
  • ficklampa,
  • batterier.

Råd till privatpersoner på MSBs webbplats Länk till annan webbplats.

Elavbrott - vad gör jag nu? på Energimyndighetens webbplats Länk till annan webbplats.

Tillgång till rent vatten

Under ett strömavbrott kan vattenpumpar sluta fungera. Därför är det viktigt att du på annat sätt kan få tillgång till rent vatten.

Läs mer om tillgång till rent vatten under rubriken här nedanför.

Brist på vatten är mycket allvarligare än brist på mat. Därför är det viktigt att ha en plan för att kunna ordna vatten i alla lägen, till både dryck och hygien.

Dricksvatten

Med PET-flaskor eller vattendunkar, en vanlig frys och möjlighet att koka ditt vatten kommer du långt. Minst tre till fem liter vatten per person behövs varje dag. Det räcker till dryck och det allra nödvändigaste de första dagarna, sedan behövs det mer.

Har du hund, katt eller smådjur går det åt vatten även för dem.

Tappa upp dricksvatten

Om strömmen försvinner kan vattenpumparna sluta att fungera efter ett tag. Då behöver du ha extra vatten upptappat. Ett smart sätt att förbereda sig är att frysa in vatten i PET-flaskor. Flaskorna fungerar då både som reservdricksvatten och som kylklampar i frysen under längre strömavbrott.

Förvara vattnet mörkt och svalt

Det är svårt att säga exakt hur länge man kan förvara dricksvatten i PET-flaskor, vattendunkar eller andra behållare, eftersom hållbarhetstiden beror på hur rent vattnet är från början. Du bör däremot alltid förvara vattnet mörkt och kallare än rumstemperatur. Gränsen för hur länge det går att förvara dricksvatten har mer med lukten och smaken att göra än med risk för sjukdom.

Koka vattnet

I krissituationer är förorenat vatten en av de vanligaste smittspridarna av mag- och tarmsjukdomar. Om det finns misstanke om att kranvattnet innehåller bakterier, virus eller parasiter kan du behöva rena det. Detsamma gäller för vatten du har hämtat ute, eller om du använder snö och is. Det ska kokas innan du kan dricka det eller använda det i matlagning.

  • Koka upp vattnet tills det bubblar kraftigt med stora bubblor. Bakterier, virus och parasiter dör när vattnet kokas.
  • Häll upp det kokta dricksvattnet i en ren kanna eller flaska, och låt det svalna.

Det finns också andra vattenreningsmetoder, till exempel tabletter och filter. De metoderna kan rena vattnet från skadliga mikroorganismer, men hjälper inte mot kemiska föroreningar.

Under den kalla årstiden är det extra viktigt att du tar vara på värmen, stäng fönster och dörrar. Ta på varma kläder, glöm inte fötterna, och har du vedspis så börja elda. Stäng dörren till de rum du inte behöver vara i. Öppna dörrarna till kyl och frys så kort stund som möjligt. På vintern kanske du kan förvara maten utomhus, utom räckhåll för djur.

Stäng av maskiner och elektriska element

Stäng av hushållsmaskiner och elektriska element. När strömmen är tillbaka startar du ett element i taget.

Om ett betalningssätt eller kassasystem drabbas av avbrott kan det bli svårt att köpa mat, drivmedel och medicin. Det är därför bra att kunna betala på flera olika sätt, bland annat genom kontanter.

Se till att kunna betala på flera olika sätt

Det skapar motståndskraft att ha flera alternativ att ta sig ur en situation. I ditt hushåll kan ni till exempel:

  • Ha konton i olika banker, kort från olika betalkortsleverantörer och tillgång till mobil betalningslösning, exempelvis Swish.
  • Ha flera alternativ för internetuppkoppling.
  • Ha flera alternativ att identifiera dig elektroniskt.
  • Ha en reserv av kontanter i mindre valörer hemma.

Filmer från MSB

Se filmerna från MSB om hemberedskap. Här delar vi filmerna som handlar om kommunikation, mat, värme och vatten.

Senast uppdaterad